Гендерна рівність в науці

Міжнародний день дівчат та жінок в науці у Придунайській філії відзначили проведенням лекції-візуалізації. На початку лекції студенток та викладачок привітала директор філії, Тамара Гуменникова: побажала здобувачкам освіти та колегам оптимізму та творчого натхнення для здійснення наукових досягнень.

Коротким історичним екскурсом слухачам нагадали про те, що 20 грудня 2013 року Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію «Наука, техніка та інновації в цілях розвитку», в якій встановлювався рівний доступ для жінок і дівчат будь-якого віку до досягнень і розвитку науки, техніки й інновацій як запоруки забезпечення гендерної рівності в даній сфері.

Наразі дослідження, проведені в 14 країнах, показали певний дисбаланс в участі у науковій сфері чоловіків та жінок. Так, можливість отримання ступінь бакалавра, магістра та доктора для жінок у сфері науки становить 18%, 8% і 2% відповідно, водночас для чоловіків ці показники становлять 37%, 18% та 6%. За останні 15 років світове співтовариство досягло значних успіхів у справі залучення жінок і дівчат до науки. Незважаючи на це, вони досі стикаються з обмеженнями у цій сфері.  

Подальшу інформативну складову лекції було присвячено цікавим фактам наукової діяльності французької фізикині, хімікині, педагогині, громадської діячки польського походження Марії Склодовської-Кюрі, яка здобувала освіту у підпільному «Летючому університеті» в Польщі; здобула дипломи з математики та фізики в університеті Сорбонна; була єдиною жінкою, яка двічі стала лауреатом Нобелівської премії; стала першою  в історії Сорбонни жінкою-викладачкою; створила рентгенівський апарат; виявила вплив радіації на клітини. Студенти були вражені, тим що саме М.Складовською-Кюрі був відкритий хімічний елемент полоній. Вона назвала його так на честь своєї батьківщини – Польщі. В історії французької освіти вона стала першою жінкою-професоркою. 

Цікава дискусія, висловлення власних поглядів студентів щодо місця жінки в науці та наведення прикладів діяльності жінок-науковців стали мотивуючим початком відзначення Міжнародного дня жінок та дівчат в науці.

Придунайська філія пишається своїми науково-педагогічними працівницями, які активно займаються науковою діяльністю, захистили дисертаційні дослідження і продовжують працювати в науці та щодня діляться своїми знаннями зі студентами, це:

кандидат економічних наук, доцент Ліганенко І.В.,

кандидат економічних наук Боденчук Л.Б.,

кандидат економічних наук, завідувачка кафедри економіки та менеджменту Мурашко І.С.,

старший викладач кафедри права, кандидат юридичних наук Стрілець Г.О.,

кандидат педагогічних наук Городніченко  І.С.

Всі вони вирішили зробити власний внесок в науку, працюючи викладачами нашої філії. Це гордість закладу вищої освіти – Придунайської філії МАУП!

Бажаємо також всім юним дослідницям, які поки що мають лише почесне звання «студентка», віднайти свій шлях у науковій царині, здійснити цікаві та корисні дослідження для людства!

ua ru en