Сучасні професійні вимоги до особистості психолога-консультанта

У рамках практичного заняття 01 жовтня 2021 р. на тему "Сучасні вимоги до особистості та професійної підготовленості психолога-консультанта" під керівництвом викладача кафедри суспільно-наукових дисциплін Апостолакі Л.С. студенти IV курсу пройшли тренінг "Щастя пізнати себе".

Метою тренінгового заходу стало пізнання особливостей власної особистості, усвідомлення необхідності роботи над собою та формування уміння використовувати психологічний інструментарій під час консультативної взаємодії з клієнтом. У ході тренінгу учасники мали змогу попрацювати з уявним клієнтом і, насамперед, проаналізувати свої якості-ресурси, яких не вистачає для прориву, досягнення бажаного результату.

За допомогою вправи "Ліплення самого себе" (модифікації методики К. Куртєвої) студенти з’ясували, що є звички, які роблять людину слабкою, а є ті, які допомагають бути сильною та гармонійною особистістю і по відношенню до себе, й у взаємодії з оточуючими. В арт-коучинговій техніці "Дерево пізнання" (авт. О.Тараріна) студенти навчилися визнати негативні обмеження та установки, що перешкоджають досягненню бажаного; спробували дослідити "звіра", який заступає шлях до мети; встановили, як суб’єктивні негативні установки, якості, неприйняття певних дій заважають реалізовувати заплановане; навчилися віднаходити ресурси для примирення з внутрішнім негативом і уміння комфортного виходити зі складних ситуацій.

Для студентів отримані знання та відпрацьовані техніки стали новим досвідом та здобутими навиками для подальшої професійної діяльності. Кожен отримав задоволення від виконаних завдань та привід замислитися, на що слід звернути увагу у роботі над собою, для кращої версії себе!

ua ru en