Отримати безоплатну психологічну підтримку: сервіси і платформи

У складних умовах воєнної агресії безліч українців стали вимушеними переселенцями та намагаються продовжувати жити далі: долають особисті трагедії, поборюють страх, тривожність, депресію, вчаться не лякатися різких і гучних звуків. Все більше фахівців найрізноманітніших сфер діяльності та виробництва долучаються до надання всієї можливої допомоги вимушеним переселенцям. Однак звертають увагу на важливість на лише фізичної діагностики, призначення чи коригування лікування, підбору ліків тощо, а й про психологічну підтримку постраждалим від війни. Такі випадки потребують ретельного спостереження, оскільки психічні розлади провокують у підсумку порушення сну, гостре або часткове порушення мислення, поведінки аж до суїцидальних настроїв.

Не залишаються осторонь актуальних проблем психологічної галузі і спеціалісти галузі вищої освіти. Так, науково-педагогічні працівники кафедри суспільно-наукових дисциплін Придунайської філії пропонують до ознайомлення доступні ініціативи з надання безоплатної психологічної допомоги. У добірці – застосунки та платформи, де можна отримати консультацію фахівця для дорослого та дитини, куди можуть звертнутися за підтримкою військовослужбовці та їхні сім’ї, особи, які пережили сексуальне насилля тощо.

«РОЗКАЖИ МЕНІ»

Безоплатна інтернет-платформа для психологічних консультацій, яку розробила науково-дослідна компанія Інститут когнітивного моделювання. Команда спеціалістів, які працюють із платформою, здебільшого використовує метод когнітивно-поведінкової терапії (КПТ). Команда працює із широким спектром проблем, зокрема, тривожністю, панічними атаками, депресією.

Щоб отримати допомогу, потрібно залишити заявку, у якій коротко описати свій запит. Модератори платформи підберуть спеціаліста, кваліфікація якого дасть змогу якнайкраще впоратися із запитом. Далі психолог сконтактує з вами для узгодження дати та часу консультації. Запити приймають тільки від першої особи, а заявки від неповнолітніх команда перенаправляє на ресурси партнерів.

Спеціалісти надають консультацію тривалістю 30–60 хвилин (залежно від запиту на розсуд фахівця). Консультації проводять безоплатно в режимі онлайн. Можна записуватися повторно.

Засновники платформи гарантують, що кожен психолог має відповідну освіту, підтверджену належною ліцензійною документацією та практичною діяльністю. Про всіх спеціалістів можна почитати на сайті проєкту за посиланням.

«СИЛЬНІ»

Благодійний фонд, що надає конфіденційну та безоплатну допомогу людям, які пережили сексуальне насильство під час війни. Ініціативу запустила агенція соціальних змін Nudge.

У команді фонду – спеціалістки різних напрямів, які надають допомогу людям незалежно від статі, віку, гендеру чи сексуальної орієнтації, а також незалежно від того, хто вчинив сексуальне насилля: цивільна людина чи військова (з російського чи українського боку).

На платформі є клінічні психологи, психотерапевти та психіатри, які готові брати потерпілих у терапію чи надавати окремі консультації безоплатно. Окрім цього, є можливість поспілкуватися у форматі «рівний-рівному» з людьми, які в минулому також зазнали сексуальне насилля.

Щоб проконсультуватися щодо отримання психологічної допомоги, потрібно подати заявку або написати модераторам у Telegram.

Окрім психологічної підтримки, фонд також пропонує юридичні консультації та допомогу з оплатою медичних послуг.

«ПОРУЧ»

Онлайн- та офлайн-групи психологічної підтримки для підлітків і їхніх батьків. Ініціативу запустили МОН, ЮНІСЕФ, Український інститут когнітивно-поведінкової терапії та ГО «ВГЦ «Волонтер». У межах проєкту працюють також групи підтримки для вчителів, які продовжують працювати з дітьми та потребують підтримки.

На зустрічах розповідатимуть, зокрема, про те, як підтримувати себе та своїх близьких; як керувати емоціями в складні часи; як утамувати біль і знайти себе в нових життєвих умовах; як планувати в часи невизначеності та де знайти ресурси для цього.

Участь у групах безоплатна. У кожній буде до десяти учасників і ведучий-психолог. Онлайн-зустрічі проходять на платформі Zoom. Кожна триває 60 хвилин, час узгоджують з учасниками групи. Окремі форми заявок створено для груп: дітей та підлітків, батьків, вчителів.

Teplo

Teplo – це застосунок для добору психолога та безоплатного консультування в онлайн-форматі усіх, чий запит пов’язаний із війною, зокрема, допомогу надають переселенцям, які втратили дім, та військовим.

Алгоритм роботи із застосунком такий: потрібно зареєструватися й описати свій запит. Далі модератор шукає потрібного фахівця та з’єднує вас із ним у чаті, усі консультації проходять у форматі листування. Писати психологу можна щоденно й у будь-який час доби, «скільки завгодно й коли завгодно впродовж усього тижня». Після етапу знайомства фахівець почне направляти вас, кажуть розробники.

Із застосунком працюють фахівці з вищою психологічною освітою з різних напрямів психотерапії. Стаж консультування психологів – від 3 до 15 років. Завантажити застосунок

«ХАБ СТІЙКОСТІ»

Платформа психологічної підтримки в кризовий час від центру психічного здоров’я «Брейнкульт» і ГО «Фундація Суспільність». На платформі можна знайти поради з психологічної самодопомоги, а також записатися на визначений час до конкретного психолога чи психотерапевта з бази контактів. Спілкування проходить у форматі відеоконференції.

Наразі з платформою співпрацюють 42 фахівці, які спеціалізуються на напрямах, як-от: переживання втрати або іншої травматичної події, надмірна тривога, депресія, залежності, розлади харчової поведінки, реалізація й продуктивність, стосунки. На сайті можна почитати про всіх спеціалістів.

Крім того, на платформі є інформація про українські й закордонні терапевтичні спільноти, Telegram-боти та сервіси. Щоб користуватися всім функціоналом платформи, потрібно створити особистий кабінет. Зареєструватися

 

За матеріалом The Village Україна Де отримати безоплатну психологічну підтримку: 10 сервісів і платформ

 

ua ru en