«Україна козацька: пам'ять віків історії»

Уже третій  рік, 14 жовтня, в одне з великих православних свят українських козаків – Козацьку Покрову (Покрову Пресвятої Богородиці), офіційно святкуватиметься День захисника України.

Напередодні свят студентів першого курсу Придунайської філії МАУП запросили до бібліотеки-філії № 4 ЦБС для дорослих  на  круглий стіл «Україна  козацька: пам'ять віків історії». Усі присутні згадали  героїв, захисників Вітчизни, оборонців прав  і віри, звичаїв та гідності кожного, хто живе під небом України. Тих, хто стояв у джерел становлення української державності, утвердження ідеалів свободи і демократії. Українське братство, українське козацтво.

Працівники бібліотеки Світлана Косійчук, Галина Цибирня  підготували цікавий матеріал  з історії виникнення та існування Запорізької Січі, проілюструвавши розповідь кадрами документальних та художніх фільмів.

На зустріч з молоддю були запрошені Іван Наумович Мишулін,  представник сучасного козацтва, Бессарабського козацького полку ВГО УРК, отаман козацтва села Нова Некрасівка та Іван Євгеньєвич Татарінов, молодий вчений, викладач історії ІДГУ. Іван Татарінов  розповів  про  цікаві факти з історії козацтва, життя гетьманів України, Задунайську Січ, Дунайське козацьке військо - організацію минулих запорізьких козаків в 1775-1828 рр. на території Османської імперії в усті Дунаю.

Іван НаумовичМишулін цікаво та яскраво  розповів  про історію та культуру старообрядців Бессарабії, естафету козацьких традицій.У читальному залі бібліотеки  звучали марш запорізьких козаків,  українська козацька пісня «Іде козак за Дунаю».

Студенти відповідали на запитання, виявивши обізнаність з історії України та нашого краю. Але багато чого виявилося новим, коли перед ними з’явився справжній козак, одягнений в історичний одяг. Іван Татарінов розповів про традиції та звичаї козаків,продемонстрував одяг козака - воїна ХVІІ-ХVІІІ століть. Усі охочі могли доторкнутися до козацької зброї. А студент Іван Поклад          з простого статиста став для всіх справжнім козаком, добрим та щирим, втіливши найкращі риси народного образу.

Запрошені гости, студенти ознайомилися з тематичною книжною виставкою «Славетні шляхи українського козацтва», тематичними полицями: «Пилип Орлик – творець першої конституції України» (до 345-річчя від дня народження українського політичного, державного, військового діяча, гетьмана України, поета, публіциста) та «Наказний отаман Антін Головатий» (до 285-річчя від дня народження  кошового отамана Чорноморського козацтва).

Серед  рекомендованої літератури особливий інтерес викликали книги  про історію задунайських козаків ( Довідник «Козацтво, народжене на Одещині». - Одеса, 2004; Бачинський А.Д. «Січ Задунайська 1775-1828». - Одеса, 1994)   та художні твори сучасних українських письменників  ( Збірка Осипа Маковея  та Богдана Лепського   «Козацькому роду нема переводу! Згадаємо, братія моя…» - Донецьк, 2012;  Лотошевський В. «Останній отаман. Царська інтрига»: роман.-К., 2009; збірка прози Андріана Кащенко «Велика Січ. До слави, до смерті, до Бога» - Донецьк, 2011).

Слава про волелюбних, українських предків, несхитної волі славних козаків, живе і донині. Багато хто з нас і сьогодні носять козацькі прізвища та не знають про це. Через козацтво ми всі творили нашу історію, і кожен з нас не тільки причетний, а й відповідальний за неї.

Тож, всіх козаків - зі святом! Бажаємо міцного здоров'я, незламної волі до перемоги та патріотичного духу, який допоможе долати будь-які перешкоди! Зичимо всім щастя, здоров’я, наснаги у відродженні кращих національних традицій, плідної праці на благо народу, задля слави Ізмаїла та всієї України.

Щастя, миру і добра кожному серцю і кожному дому!

Віталій Іщенко, студент І курсу МАУП

 

 

ua ru en