МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ БІОЛОГІЧНОГО РІЗНОМАНІТТЯ

 

22 травня 2023 року студенти Придунайської філії ПрАТ «ВНЗ «МАУП» взяли участь у тематичному виховному квесті «Міжнародний день біологічного різноманіття», який провели в Клушинському сквері.

Міжнародний День біорізноманіття – це ще одна нагода звернути увагу на актуальні проблеми збереження біоти, яка є фундаментом духовного і фізичного здоров’я будь-якої нації. Студенти знаходили в Інтернеті цікаві відомості про значення, ресурс та використання біологічного багатства України, наводили приклади, висловлювали своє ставлення до проблем збереження живої природи.

У реаліях, коли людство вимушене переглянути своє ставлення до навколишнього природного середовища, одне є зрозумілим: незважаючи на всі наші технологічні досягнення, ми повністю залежні від здорових і різноманітних екосистем для забезпечення себе водою, продуктами харчування, медикаментами, одягом, паливом, енергією та, зрештою, притулком. Займаючи менше 6% площі Європи, Україна володіє не менше 35% її біорізноманіття, і за цим показником випереджає майже всі європейські країни. Україна має значний потенціал біорізноманіття і може розглядатися як один з потужних резерватів для відновлення біорізноманіття усієї Європи. Географічне положення України, її фізико-географічні умови сприяли формуванню багатого рослинного і тваринного світу, що налічує більше 70 тис. видів (за оцінками експертів, ще не описано одну третину видів, здебільшого грибів і комах). Це обумовлено тим, що в Україні на відносно невеликій території представлено біоту 4-х природних зон. До того ж, Україна знаходиться на перехресті міграційних маршрутів багатьох видів тварин.

На жаль, видове багатство як тварин, так і рослин стрімко зменшується через антропогенне навантаження на довкілля. Приблизно 8,3% судинних рослин, 31,1% ссавців, 19,7% птахів, 38% плазунів, 26,3% амфібій перебувають під загрозою зникнення. До першого видання Червоної книги України (1980) було занесено 151 вид вищих рослин та 85 видів тварин. До другого, діючого й нині, видання Червоної книги України (тваринний світ – 1994 р., рослинний світ – 1996 р.), включено вже 541 вид рослин і грибів та 382 види тварин. Істотне збільшення (у 4,5 рази) кількості рідкісних рослин і тварин і таких видів, що перебувають під загрозою зникнення, зумовлене збільшенням антропогенного тиску на природні екосистеми і свідчить про збереження тенденції до втрати живої природи.

Захід дуже сподобався можливістю швидко знаходити потрібну інформацію та доповнювати її власними прикладами та міркуваннями.

#МАУПІзмаїл

#MAUPIzmail

#МАУП

ua ru en