Історико-патріотичний урок «Україна козацька: пам'ять віків історії»

«Україна козацька: пам'ять віків історії»
ни… слава не поляже, а розкаже, що діялось на світі, чия правда, чия кривда і чиї ми діти…» Т. Г. Шевченко
 
До Дня захисників і захисниць України, Дня українського козацтва та Покрови Пресвятої Богородиці студенти Придунайської філії ПрАТ «ВНЗ «МАУП» разом з працівниками бібліотеки-філії №4 ЦБС для дорослих провели історико-патріотичний урок «Україна козацька: пам'ять віків історії». До свята була підготовлена виставка-інсталяція, на якій представлена документальна та художня література про історію України, про козацьку епоху, що надзвичайно багата подіями й героями.
Українське козацтво – феноменальне явище світової історії, яке не має аналогів в інших народів. У минулому Україну називали «козацька земля», «козацька нація». Останні пів тисячоліття багато вчених, державних і політичних діячів інших країн сприймали козацтво як дивовижний винахід українського національного генія. Упродовж століть козаки були наймогутнішою військово-оборонною й духовною силою. «Козацтво» існує, живиться в кожній людині прагненням до вільного та незалежного життя. Врешті – решт, козацтво – це стародавній український варіант демократії, це втілення прагнення нашого народу на самовираження та національний суверенітет.
Ведучі інтерактивного заняття Косійчук С.П. та Цибирня Г.П. перегорнули славні сторінки козацької епохи, розповіли про цікаві факти з історії козацтва, життя гетьманів України, Задунайську Січ, Дунайське козацьке військо - організацію минулих запорізьких козаків в 1775-1828 рр. на території Османської імперії в усті Дунаю. Під час заходу пролунали козацькі пісні та думи, були продемонстровані документальні та художні відеокадри з історії козацтва. Також на слайд – шоу студенти побачили одяг, вогнепальну та холодну зброю, предмети побуту часів козацтва, серед яких: пальні люльки, наконечники стріл, списи, шрапнель тощо.
Студенти відповідали на запитання вікторини, показавши добрі знання з історії виникнення та існування Запорізької Січі, зі життя гетьманів України; підготували цікавий виступ: виразне читання найвідоміших історичних пісень «Зажурилась Україна», «Чи не той то Хміль…», «Ой Морозе, Морозенку». Святковий настрій та підняття патріотичного духу викликали у всіх присутніх виконання маршу запорізьких козаків та української козацької пісні «Іде козак за Дунаю».
Українське козацтво не зникло. І сьогодні існує безліч козацьких організацій, таборів, загонів. Бібліотекарі розповіли про історію та культуру старообрядців Бессарабії, приємництво козацьких традицій, представників сучасного козацтва, Бессарабського козацького полку ВГО УРК (отаман козацтва села Нова Некрасівка Мишулін Іван Наумович).
Бібліотекар абонементу Шефова Н.В. провела для молоді презентацію книжкової виставки «Україна козацька: пам'ять віків історії», виставки-портрету «Останній гетьман» (до 375-річчя від дня народження Скоропадського Івана Ілліча, українського військового, політичного й державного діяча, гетьмана Лівобережної України ).
Знати своє коріння, історію та традиції надзвичайно важливо прийдешнім поколінням, тому що саме молоді будувати майбутнє України. Чисельні представники нинішнього козацького руху стоять на захисті нашої землі. Дійсно, оживає дух козацький! Нехай він допомагає нашим захисникам і захисницям у боротьбі за мир в Україні. Нехай Пресвята Богородиця береже Україну під своїм Покровом.
 
 
ua ru en