Право – це мистецтво добра і справедливості

Чи задумувались ви про взаємодію права та мистецтва? А вони задумались, оці розумні, допитливі, кмітливі гуртківці «Elegantia iuris» («Юридична тонкість») із Придунайської філії ПрАТ "ВНЗ "МАУП". Право несе в собі добро і справедливість. Але і художні форми: література, кіно, образотворче мистецтво, архітектура виражаються в праві. Особливо з ракурсу римського права: «Право – це мистецтво добра і справедливості».
Ось такою ідеєю надихались гуртківці, коли брались за дослідження теми. Відбулось багато зустрічей, дискусій. Приділялась увага етичним і моральним цінностям і установкам, які входять до кола важливих принципів юридичної професії. Розглядались проблеми і з позицій «Право впливає на мистецтво», «Мистецтво впливає на право». Дійшли до переконання, що у вік політичних змін, технологічних проривів важлива місія у юристів ще й у підтриманні суспільної гармонії, а люди, що дотримуються норм права, повинні виглядати добрими і справедливими… Мистецтво, у різних його категоріях, мало б формувати суспільну думку… І потягнулась низка проблем, які потребують векторного дослідження.
Отже, право і мистецтво. Це "перша ластівка" у цьому напрямку. Це тема сьогоднішньої конференції, організованої студентським науковим гуртком кафедри права. На розгляді були дослідження «Мистецтво як спосіб відстоювати права" (Таня Арабаджи), «Як творчість допомогає говорити про права людини» (Марія Пєнова), «Вплив кіномистецтва на формування громадської думки суспільства» (Вікторія Давидова), «Роль публіцистичних телепередач у формуванні правової культури» (Марина Карталяну), «Плюси і мінуси інтеграції зарубіжної культури у правосвідомості сучасного суспільства» (Анастасія Богдан), «Відповідальність за порушення авторських прав в Україні (Валерій Портянко). Та ще ціла низка здобутків, які через обмежені можливості у часі онлайн-формату, будуть розглянуті наступного разу.
Слухала цих молодих людей і захоплювалась: які вони обдаровані, які талановиті, яка іскра Божа горить в їх душах. Як важливо, щоб у нашої молоді запалювався інтерес до наукової творчості та розвивався творчий й інтелектуальний потенціал для рішення актуальних завдань і наукових проблем.
 
Валентина Щокіна, викладач кафедри права, керівник наукового гуртка кафедри права «Elegantia iuris»
 

 

ua ru en