Круглий стіл з нагоди Дня української писемності та мови

6 листопада в Придунайській філії ПрАТ «ВНЗ «МАУП» відбулося дистанційне засідання круглого столу з нагоди відзначення Дня української писемності та мови. У цьому виховному заході взяли участь студенти-першокурсники під керівництвом модератора засідання кандидата філологічних наук, доцента кафедри суспільно-наукових дисциплін Філії Томчука Олега Федоровича.

Студентка Олена Алферʼєва розповіла про історію виникнення та становлення свята «День української писемності та мови» в Україні, назвала законодавчі акти на відзначення та вшанування памʼяті Преподобного Нестора-Літописця - першого давньоруського письменника і літописця, послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія.

Цікаву і ґрунтовну інформацію подала Богдана Радова про Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика, який традиційно (починаючи з 2007 року) проводиться 9 листопада з метою сприяння утвердження статусу української мови як державної, піднесення її престижу та виховання у молодого покоління українців поваги до мови свого народу. Студентка детально зупинилася на історії та умовах проведення конкурсу імені Петра Яцика, його популярності серед учнівської та студентської молоді України та представників ще понад 20 країн світу.

Єлизавета Ташакова поінформувала присутніх про традицію відзначення Дня української писемності та мови на Українському радіо, де традиційно відбувається радіодиктант національної єдності. Цей мовний флеш-моб започатковано 2000 року, а до його проведення долучаються (крім учнівсько-студентської молоді) відомі люди України, політики, митці та ін. Всі охочі з’ясовують рівень свого знання української мови та демонструють єдність з усіма шанувальниками українського слова. Радіодиктант (за даними організаторів) щорічно пишуть понад 30 тисяч учасників.

Юлія Фрумузакі розповіла про історію походження української писемності; головні етапи формування сучасної української літературної мови; інтеграцію трьох (полянського, древлянського та сіверянського) діалектів праслов’янської мови; лексичну наближеність білоруської, польської та словацької мов до української; поширеність української мови в інших державах світу; історичне становлення назви «українська мова».

Наприкінці доц. Томчук О. Ф. підвів підсумки засідання, подякував учасникам та організатору круглого столу (Є.А.Бурлаченко), бажав подальших творчих і наукових звершень студентам-першокурсникам як майбутнім фахівцям-управлінцям.

 

ua ru en