21 лютого – Міжнародний день рідної мови

Сьогодні, 21.02.2022 року, студенти Придунайської філії ПрАТ «ВНЗ МАУП» відвідали філію №4 бібліотеки, на базі якої відбулось засідання студентського клубу «Комільфо». Засідання клубу було присвячено Дню рідної мови. Студенти дізналися про свято та ознайомилися з виставкою газети «День», книгами та словниками, в яких розкрито багатство мов. Вони дізналися багато важливих фактів про свято:
Міжнародний день рідної мови — день, який відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. На XXX сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у 1999 році в Парижі оголосили про “підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності”.
ЮНЕСКО прагне підтримувати мову, як ознаку культурної приналежності особи. Окрім того, організація вважає що вивчення іноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги.
Початку цьому святу передували трагічні події. 21 лютого 1952 року у Бангладеш (Східний Пакистан) влада жорстоко придушила мітингувальників, які протестували проти заборони використання в країні своєї рідної – бенгальської мови. З 1971 року, після проголошення незалежності Бангладеш, цей день відзначають в країні, як день мучеників, які загинули за рідну мову. За пропозицією цієї країни ЮНЕСКО проголосило 21 лютого Міжнародним днем рідної мови.
Це відносно молоде свято – до календарів усього світу воно ввійшло тільки у 1999 році. І в Україні воно також лише почало писати свою історію, хоча сама проблема української мови на українських землях нараховує кілька століть.
 
 
ua ru en